Vi drar till Otaheiti

Skara Gille på långresa, men kort.

På torsdagskvällen hade Skara Gille bjudit in sina medlemmar till en specialvisning av den pågående utställningen på gamla biblioteket. Namnet på utställningen är ”Vi drar till Otaheiti”. Dryga tjoget nyfikna Skarabor samlades i foajén för att höra Sven-Olof Ask berätta om bakgrunden till utställningen. Han hade också dukat upp ett bord med intressanta alster som han bläddrade i, medan han beskrev böckernas innehåll och deras författare. Ett mycket uppskattat inslag, eftersom böckerna i vanliga fall finns i låsta montrar. Här kunde man verkligen se och förundras över de bilder som böckerna innehåller. Istället för fotografier finns  det fascinerande teckningar. Detaljrikedomen imponerade och det är svårt att begripa det tålamod som hantverket krävde, ofta av författarna själva.

Bland böckerna fanns reseskildringar från James Cooks resor, verk från den Ekbladska samlingen och flera andra utgåvor som imponerade. Efter Sven-Olofs målande beskrivningar gavs deltagarna möjlighet att botanisera på egen hand bland montrarna, men han fanns hela tiden till hands för att peka på många intressanta detaljer och svara på frågor. Man kunde tydligt märka, att gruppen var mycket imponerade, både av utställningen och av alla de kunskaper som bjöds.

Kvällen avslutades med kaffe och hembakat bröd i ett trivsamt Båtsmanshus. Sorlet och den sköna stämningen visade att det fanns mycket att prata om. Kvällen var ännu en av Skara Gilles mycket uppskattade aktiviteter.

Sven-Olof Ask visar ett av många praktverk med sina detaljerade teckningar. Foto Erik Sånnek

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.