Den fjärde stadsvandringen

Den fjärde stadsvandringen i år

Stadsvandringarna i Skara är omåttligt populära. Frågan är hur många orter som kan ståta med liknande aktiviteter. I måndags kunde flickorna från Turistbyrån berätta att 153 biljetter sålts. Barbro Olofsson stad som vanligt på trappan till Bladska och blickade ut över folkmassan när ljudet från klockspelet i Domkyrkan svepte över de församlade.

Måndagens vandring gick mot Rådhusgatan och här kunde Barbro berätta om Missionskyrkan som funnits på denna plats sedan 1873. Mitt över gatan fanns systrarna Anderssons matvaruaffär där kunderna kunde köpa färdiglagad husmanskost i alla dess former. Därefter vände man blickarna mot nästa hus på gatan, där upptäcktsresanden Rudolf Söderberg huserade på 1930-talet. In på gården fanns det en karamellfabrik och ett bageri. På Rådhusgatan ligger också det hus som kalledes Alandersgården. Där bodde under en tid Gunnar Wennerberg, men för många Skarabor är det förknippat med ”tant Rut” och den lekskola som fanns här sedan tidigt 1950-tal.

Promenaden gick vidare på Gunnar Wennerbergsgatan där man fick höra om Flickskolan och delar av dess historia. Skolan ritades av Svante Tengbom och var en av hans få verk. En av de mest namnkunniga personerna under skolans tid var Clara Wallmark, som Barbro har mycket kunskap om. Mitt över gatan ligger det hus som rymde Skaras första lekskola.

Gruppen fortsatte på Alandersgatan tillbaka in mot centrum. En gata där fantastiska hus med prunkande trädgårdar ger underlag för många berättelser. Barbro berättade om några av ”nybyggarna”, bland dem lokförare Eldh och lantbrukare Hellkvist. Gatan avslutas vid kyrkan, där Televerket hade sin verksamhet. På denna tomt låg en av stadens offentliga bekvämlighetsinrättningar, en påminnelse som väckte både minnen och munterhet.

Som vanligt samlades man på gården vid Båtsmanshuset efter vandringen. Skara Gille bjöd son vanligt på kaffe och smörgås. Att Barbro Olofsson är en populär och omtyckt stadsguide visar alla de kommentarer som hörs på gården under kvällen.

Nästa vecka är Hötorget målet för vandringen. Då får vi veta om de hus, de företag och de människor som vi gärna minns från svunna tider.

Den smala Rådhusgatan täcktes av den intresserade gruppen. Foto Erik Sånnek

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.